VVS: 26.12.1944

Dňa 26.12.1944 nadporučík Rybalko Andrej Antonovič (Рыбалко А. А.), pilot a zástupca letky 513.IAP, 331.IAD uskutočnil dva bojové lety na prieskum vojsk a techniky nepriateľa s leteckým fotografovaním v oblasti Lučenec – Krupina. Výsledkom prieskumu bolo na železničnej stanici Lučenec objavené veľké sústredenie vojenských železničných súprav. 


Dňa 26.12.1944 deväť Il-2, ktoré viedol veliteľ 91.GŠAP gardový podplukovník Korjakov Vasilij Nikolajevič (Коряков В. Н.), útočilo na autokolónu do 30 automobilov v mieste Cajeva (pravdepodobne Čajkov). Výsledkom útoku došlo k výbuchu jedného skladu s benzínom a muníciou, zničené boli tri automobily. Pozícia bola silne chránená protilietadlovým delostrelectvom, no vďaka skvelému protidelostreleckému manévrovaniu skupina nezaznamenala straty. Pri odletu z cieľovej oblasti posádky zaznamenali veľký stĺp dymu a výbuchy.

V ten istý deň gard. podporučík Sokolov Vasilij Fedorovič (Соколов В.Ф.) plniac úlohu vedúceho trojice Il-2 od 92.GŠAP, útočil na sústredenie vojsk a techniky nepriateľa na ceste Tekov – Šarluga (Tekovské Lužany) - Damaša. Priamymi zásahmi v oblasti Tekov boli založené dve veľké ohniská požiarov a zničené dva automobily.

Podporučík  Nikolaj Fedorovič Paščenko (Пащенко Николай Федорович), pilot 92.GŠAP, v skupine troch Il-2 útočil na vojská a techniku nepriateľa v bode Krupina. Posádky pozorovali priame zásahy na cieľ a založili dve veľké ohniská požiaru a zničili štyri automobily.

Zdroje: CAMO, Podolsk, Rusko