VVS: 06.03.1945

Dňa 06.03.1945 plnila posádka 1.letky, 48.GORAP bojovú úlohu v oblasti Komárno. Na palube letel ako  palubný strelec a radista gard. rotm. Popov Semen Jemeľjanovič (Попов Семен Емельянович). Nad Komárnom bola posádka napadnutá dvoma stíhačmi Me-109, no vďaka pozornému sledovaniu vo vzduchu a následnej činnosti veliteľa posádky, zbavili sa prenasledovania nepriateľom, a následne pokračoval v plnení určenej úlohy fotografovania železničného uzla Komárno.

Ďalší pozorovateľ 48.GORAP, tentokrát od 4. letky, gard. por. Starostin Anatolij Andrejevič (Старостин Анатолий Андреевич) plnil špeciálnu úlohu fotografovania obrany nepriateľa na rieke Malý Dunaj v časti Bratislava – Kolárovo. V oblasti mesta Nitra bol atakovaný dvoma Me-109. Hrdinsky a nebojácne odrazil dva útoky, splnil zadanú úlohu a odfotografoval obranu.      

Je možné, že dvojica Me-109 patrila 1./NAGr. 14.

Dňa 06.03.1945 pilot nadp. Sereda Igor Jemeľjanovič (Середа Игорь Емельянович), zástupca veliteľa letky 178.GIAP, 14.GIAD, viedol prieskum vojsk a techniky nepriateľa v oblasti Kálnica, Zlaté Moravce, Nitra-Komárno. Počas letu stretol nemecký bombardér Ju-87, atakoval ho a zostrelil. 
Hrdina ZSSR Sereda Igor Jemeľjanovič
Dňa 06.03.1945 počas bojového letu gard. kapitán Ščetinin Petr Romanovič (Щетинин Петр Романович), pilot a veliteľ letky 178.GIAP, 14.GIAD uskutočnil prieskum v oblasti Kálnica, Zlaté Moravce, Nitra, Nové Zámky, Komárno. Prieskumom zaznamenal dve prepravy cez rieku Dunaj v oblasti Komárno a taktiež  intenzívny pohyb auto-transportov  po cestách Nitra-Šurany, Šurany-Senča (Podhájska), Nové Zámky-Komárno. Na železničnej stanici Nové Zámky objavil tri železničné súpravy s celkovým počtom do 120 vagónov.


Dňa 06.03.1945 letel gard.podp.Sviridov Sergej Pavlovič (Свиридов Сергей Павлович), pilot 188.GŠAP, 12.GIAD, vo dvojici s gardovým poručíkom Korkocenkom na prieskum nepriateľských vojsk v oblasti Komárno, Esztergom, Parkaň. Severne Esztergom zahliadol Sviridov päť automobilov nepriateľa, na ktoré uskutočnil útok. Výsledkom presného zásahu bômb zničil dva automobily nepriateľa s vojenským nákladom a okrem toho veliteľstvu doložil cenné informácie z prieskumu.

Zdroje: CAMO, Podolsk, Rusko



Dňa 06.03.1945 gard.podporučík Kulikov Vladimir Michailovič (Куликов Владимир Михаилович), pilot 91.GŠAP, 4.GŠAD dva krát letel na šturmovku a bombardovanie vojsk nepriateľa v oblasti Banská Štiavnica. Počas príletu k cieľu sa stretol s prudkou protilietadlovou paľbou nepriateľa. Atakoval cieľ tromi útokmi, výsledkom čoho zapálil 3 automobily, spôsobil výbuch muničného skladu a založil dve ohniská v danej obývanej oblasti.

Zdroje: CAMO, Podolsk, Rusko