VVS: 13.12.144

Dňa 13.12.1944 gardový poručík Nikifor Semenovič Abramov (Абрамов Н. С.), stíhač patriaci 177.GIAP, zostrelil v oblasti Sečeň - Šahy jedno lietadlo nepriateľa typu FW 190, ktoré dopadlo v oblasti 3-4 km JZ od obce Vatkereš. Boj trval v čase od 11:40 do 11:50 hod. CET.

Dňa 13.12.1944 gardový nadporučík  Roman Lavrentjevič Rjabov (Рябов Роман Лаврентьевич), veliteľ roja 85.GIAP, 6.GIAD, plnil úlohu sprievodu šturmovikov v oblasti Sečeň-Šahy. Ako veliteľ štvorice Jak-1, ktorej s ním leteli ešte gard. kap. Alexej Petrovič Britikov (Бритиков Алексей Петрович), gard. poručík  Nikolajev Grigorjevič Minin (Минин Н. Г.) a gard. poručík Potapov. Vo vzduchu sa stíhači stretli s veľkou skupinou FW 190, ktoré sa pokúšali útočiť na sprevádzané šturmoviky. V následnom vzdušnom boji, ktorý trval v čase od 11:40 do 11:51 hod. CET, gardový nadporučík Rjabov odvážnou a rozhodnou činnosťou v jednom z prvých útokov zostrelil 1 FW 190 a pokračujúc vo vedení vzdušného boja, skúseným manévrovaním odrazil všetky útoky nepriateľa na sprevádzané lietadlá, čím umožnil bez strát úspešné splnenie bojovej úlohy šturmovikom. Gard. poručík Minin v oblasti Sečeň - Šahy jedno lietadlo nepriateľa typu Fw 190, ktoré spadlo v oblasti 8-10 km SZ od mesta Šahy. Gard. kap. Britikov  taktiež v oblasti Sečeň-Šahy zostrelil jedno nepriateľské lietadlo typu Fw-190, ktorý dopadol v oblasti 3-4 km JZ Vatkereš.

Zdroj: CAMO, Podolsk, Rusko

Dňa 13.12.1944 letela skupina šiestich Il-2 od 188.GŠAP na prieskum bojom predného okraja nepriateľskej obrany medzi cestnou komunikáciou a železničnou traťou od Lučenca na Panické Dravce. V oblasti cieľa bola skupina šturmovikov vo výške 1000 metrov dva krát napadnutá štyrmi Fw 190, s ktorými viedla vzdušný boj. gardový čatár Timofej Vasiľjevič Lodjakov (Лодяков Тимофей Васильевич) pozorne sledujúci oblohu zahliadol nepriateľských stíhačov a raketou dal signál stíhačom prikrytia a taktiež ostatným posádkam lietadiel Il-2. V nasledujúcom vzdušnom boji Lodjakov odrazil 2 prudké útoky nepriateľských stíhačov od lietadla veliteľa roja gardového poručíka Korkocenka. Ďalší odvážny strelec gardový rotný Rjurik Pavlovič Zacharov (Захаров Рюрик Павлович) odrazil dva útoky dvojíc Fw 190 od svojho lietadla .

Zdroj: CAMO, Podolsk, Rusko

Ljadskij Timofej Sergejevič (ЛЯДСКИЙ, Тимофей Сергеевич): "Uskutočnil som dva lety do oblasti mesta Lučenec. Cieľ, ktorý mi určili, ani z blízka nemal charakteristické znaky, podľa ktorých by som sa dokázal zorientovať. Zaútočil som, no bol som dosť neistý a bál som sa aby som neuderil na svojich. Našej šestici dali šesť jakov. No stíhači sa ukázali ako neskúsení, ešte nebojovali. Z letu sa vrátili  iba dvaja. Po pristáti som zašiel na veliteľské stanovište a čakal pri telefóne, kedy sa budú z veliteľstva nášho operatívneho pracovníka pýtať na to, kto viedol skupinu. Pri každom zvonení so mnou trhlo, očakával som potrestanie. Ukázal sa opak, naša práca bola veľmi úspešná: vojská sa nestretli s protiútokom Nemcov a obsadili objekt. Spokojne som si vydýchol a upokojil sa. Aký je veľký rozdiel, keď sa človek pozerá zo vzduchu alebo zo zeme."

Zdroj: Лядский, Тимофей Сергеевич, 90- гв. шап, Записки из лётного планшета;


Dňa 13.12.1944 nadporučík  Konstantin Stepanovič Nikiforov (Никифоров К.С.), pomocník veliteľa pre vzdušnú streľbu 208.ŠAP, 227.ŠAD vedúc skupinu šiestich Il-2 k útoku na živú silu a techniku nepriateľa v oblasti Bidovce, stanicou navádzania bol presmerovaný k miestu Klečenov kde počas útoku vzorovo udržiaval spojenie čo sa prejavilo v splnení úloh navádzačov, vďaka čomu zničil dva tanky, šesť automobilov, dva obrnené transportéri a zlikvidoval do 25 vojakov a dôstojníkov nepriateľa. Velenie pozemnej skupiny vyslovilo skupine poďakovanie za bojovú činnosť nad bojiskom. 
Nadporučík Nikiforov Konstantin Stepanovič
hrdina ZSSR

Pluk zaznamenal jednu stratu. Posádka 208.ŠAP, 227.ŠAD v zložení pilot rotm.  Nikolaj Antonovič Drapeko (Драпеко Николай Антонович) a strelec des.  Nikolaj Astafjevič Rumjancev (Румянцев Николай Астафьевич) bola dňa 13.12.1944 zostrelená protilietadlovým delostrelectvom v oblasti obce Klečenov. 


Zdroj: CAMO, Podolsk, Rusko