VVS: 11.12.1944

Dňa 11.12.1944 dvojica lietadiel La-5, ktorú viedol gard. poručík Špynov Alexandr Grigorjevič (Шпынов А. Г.), veliteľ roja 178. GIAP, vzlietla na prieskum postupu a sústreďovania vojsk nepriateľa v oblasti Lučenec, Pasto (Pastovce), Sečeň. Na železničnej stanici Lučenec, boli nimi objavené tri železničné súpravy s 20-25 vagónmi. Objavili aj jednu súpravu so 40 vagónmi, s činnou lokomotívou, stojacu v smere na Hatvan. K stanici Lučenec zo smeru od Kalinova prichádzala jedna súprava so 40 vagónmi. Na stanici Fiľakovo objavili päť železničných súprav čítajúcich spolu do 100 vagónov. Na tejto stanici boli objavené dva vlaky uberajúce sa v smere na Hatvan. K železničnej stanici Fiľakovo zo severu a z juhu prichádzali dve súpravy čítajúc do 40 vagónov. Na železničnej stanici Šamošujfailu stála jedna súprava pri ktorej sa nachádzalo veľké sústredenie automobilov a živej sily nepriateľa. Na cestnej komunikácii Lučenec - Pasto bola zaznamenaná obojstranná premávka autotransportov nepriateľa, v prevažnej miere v smere na Pasto, do 60 jednotiek.


V tento deň prevádzali aj minimálne dve posádky 511.ORAP letecký prieskum. V prvej posádke strelec-radista rotný Zausaliv Vasilij Jakovlevič (Заусалив Василий Яковлевич),  zaznamenal na stanici Komárom desať súprav, na stanici Parkáň (Štúrovo) sedem súprav a päť transportov, a taktiež pohyb autokolóny z Komárna na Gyor do 80 automobilov.

V druhej posádke letec poručík Protasov Jevgenij Valentinovič (Протасов Евгений Валентинович) a  letec-pozorovateľ poručík Sadykov Chakim Sultanovič (Садыков Хаким Султанович), fotografovaním a vizuálnym pozorovaním železničných uzlov zaznamenali na stanici Levice osem súprav a dva transporty nepriateľa, na stanici Vráble štyri súpravy a dva transporty, na stanici Nitra šesť súprav a tri transporty, na stanici Nové Zámky sedem súprav a tri transporty, na stanici Komárno osem súprav, na stanici Komárom 10 súprav. Na stanici Parkaň (Štúrovo) potvrdili výskyt siedmych súprav a piatich transportov.

poručík Protasov Jevgenij Valentinovič

Zdroje: CAMO, Podolsk, Rusko