RAF: 04.10.1944


Ďalšia strata 205. skupiny na území Slovenska súvisela taktiež s kladením mín. V noci zo 4. na 5. októbra 1944 vzlietlo 39 Wellingtonov, osem Liberatorov a osem Halifaxov aby zhodili 96 ton bômb na pontónový most v San Bendete v Taliansku. Ďalších 19 Liberatorov bolo vyslaných nad Juhosláviu aby zásobovaním podporili povstalcov. Osemnásť posádok zhodilo 30,64 ton zásob uložených v kontajneroch. Z výšky 150 až 500 metrov tak dopadli na juhoslovanské územie medzi 20:34 až 21:22 hod. potrebné zásoby.
Osemnásť Wellingtonov a 4 Liberatory od 2., 236. a 240. krídla vzlietli do tmy jesenného večera. Medzi 22:45 a 22:49 hod. zhodilo sedemnásť posádok Wellingtonov a štyroch Liberatorov do vôd Dunaja dovedna 57 mín o celkovej hmotnosti 28,5 tony. Výška zhodu sa pohybovala od sedem do šestdesiat metrov nad hladinou rieky.

Deväť Wellingtonov od 40 lerute vzlietlo do priestoru medzi Medveďovom a Bratislavou. Po prílete do cieľovej oblasti však posádky so znepokojením zaznamenali intenzívnu streľbu flaku. Sgt. Regan kladúc míny do Dunaja pri obci Dobrohošť bol poškodený paľbou ľahkého flaku, ktorý odstrelil bombardéru výškovku. Posádke sa však podarilo šťastlivo vrátiť na základňu. Nasledujúce lietadlo vo formácii malo menej šťastia. Wellington Mk.X MF458 “A” patriaci 40 perute RAF bol flakom zostrelený. Policajné hlásenie zo stanice Šamorín uvádza nasledovné podrobnosti:
„Dňa 4. októbra o 23:30 hod leteli 150 metrov nad brehom Dunaja nad Šamorínom tri dvojmotorové mínovacie anglické lietadlá. Z lietadiel vypadlo viacero mín do Dunaja, z ktorých jedna vybuchla v Dunaji v katastri obce Dobrohošť. Nespôsobila však žiadnu škodu. Z troch lietadiel bolo jedno zostrelené nemeckým protilietadlovým kanónom umiestneným na plávajúcom pontóne. Dopadlo jeden kilometer juhozápadne od Dunaja. Po dopade lietadla boli nájdené pozostatky anglického letca menom Herbert Gunby na brehu Dunaja. Trosky lietadla pohltila voda. Mŕtvy letec bol pochovaný v obci Mliečno.“
K tomuto sa dá len dodať, že pilot sa pokúsil s vážne poškodeným strojom núdzovo pristáť na vode, avšak bombardér pri dotyku s vodnou hladinou explodoval. Na palube zahynula celá päťčlenná posádka

P/O Arthur Leslie Mayers KIA
F/Sgt Wallace McCall KIA
W/O Charles Herbert Gunby KIA
Sgt Harry Walker Hesketh KIA
Sgt Robert Cummin Ropson Johnson KIA

Wellington "A" patriaci 40 Sqn.

Zdroje: D. Gunby; KEW, UK; "Gardening by Moonlight", Degart s.r.o., 2017 - WEB,