VVS: 01.04.1945

V noci na 01.04.1945 bombardoval 312.NBAD zoskupenie vojsk protivníka v miestach a na trasách: Trnava, Senec, Dunajská Streda, Šamorín, Bratislava.

Dňa 01.04.1945 sa z letiska Tompa (Tupá) na letisko Szeloc (Selice), 17 km SZ od Nových Zámkov presunul 930.pluk, 312.NBAD, 5.VA, kde zotrvali len do 07.04.1945. Nasledoval presun na letisko Čakaň.

Zdoje: CAMO, Podolsk, Rusko


Dňa 01.04.1945 5.ŠAVK po žiadostiach veliteľov 53. Armády a 1. Gardovej jazdecko-mechanizovanej skupiny a po výzvach z veliteľstva 5.VA, bombardovaco - šturmovými akciami likvidoval živú silu a techniku ustupujúcich vojsk protivníka v miestach a na komunikáciách v oblasti Hlohovec, Senec, Jablonica a viedol prieskum vojsk nepriateľa v oblasti bojových akcií.
V oblasti Sládkovičova sa pokúsila napadnúť šestica FW 190 skupinu šiestich Il-2 patriacu 451.ŠAP, ktoré útočili na automobily nepriateľa. Strelec st. serž. Anatolij Kirilovič Kučumov prvý zbadal nepriateľských stíhačov a raketami o tom upozornil všetkých palubných strelcov a svojho veliteľa. Obranná paľba proti nepriateľovi bola ihneď zahájená a nepriateľský útok sa neuskutočnil. Na vedúceho skupiny zaútočili dva FW 190, ale jeho strelec rotn. Jurij Fedorovič Žukov (Жуков Юрии Федорович) útok odrazil.
Iný útok letcov 451.ŠAP smeroval k obci Šelpice. Poručík Pavel Alexejevič Ratujev (Ратуев П.А.), ako veliteľ roja, zaútočil a bombardoval sústredenie tankov a automobilov na čerpacej stanici v západnej časti obci Šelpice. Prudkým útočným náletom, presnou kanónovo-guľometnou paľbou a bombami zapáli dva tanky a tri automobily.
Sesterský 235. bitevný pluk pomáhal pozemným sledom oslobodzovať mesto Trnava. Pilot podp. Daniil Filippovič Prokopenko letel v skupine šiestich Il-2 do oblasti Trnavy. Nad cieľom sa stretli so silnou paľbou protilietadlového delostrelectva a protilietadlových guľometov nepriateľa. Podp. Prokopenko počas tohto letu zničil muničný sklad, dva automobily a do osem nepriateľov.  Veliteľ roja nadporučík Vasilij Vasiľjevič Šelamov (Шеламов В.В.) sa počas príletu k cieľu v Trnave dostal do nepretržitej protilietadlovej paľby nepriateľa. Odvážne sa však prebil k cieľu a zhodil smrtonosný náklad na nepriateľské pozície. Počas tohto letu skupina zničila päť tankov, spôsobila výbuch muničného skladu a umlčala paľbu jednej protilietadlovej batérie.
Nezaostávali ani palubní strelci šturmovikov. Zvlášť sa vyznamenala desiatnička Zoja Vasiľjevna Kalitejeva (Калитеева З.В.), ktorá pri plnení bojovej úlohy v oblasti Trnava úspešne umlčala jedno postavenie protilietadlovej paľby a zlikvidovala štyroch nepriateľov.
Už od desiatej hodiny na Wehrmacht v meste Trnava útočili šturmoviky, ktorých aktivita pokračovala až do 14. hodiny popoludní. Nemecké vojsko bezhlavo ustupovalo z mesta. Iba tankové skupiny sa ešte ako tak držali v poriadku, no nie nadlho. Ruská jazda, ktorá prenasledovala Nemcov, útokom napádala všetky ustupujúce jednotky a po krátkom, ale rozhodujúcom boji, bola Trnava oslobodená. Do 14. hodiny mali sovieti mesto pod kontrolou. Hlavnými ulicami mesta prešla len časť tankov, ale hlavná časť vojska centrum mesta minula. Pri oslobodzovaní mesta nezahynul žiaden obyvateľ Trnavy. Boje si vyžiadali životy 120 sovietskych vojakov.

Kronika obce Kátlovce o tomto dni hovorí nasledovné:
Nedeľa 1. apríla 1945

V nedeľu ráno bola naša obec plná nemeckého vojska. Po ceste išli stále nové a nové oddiely nemeckých vojakov, ktorí išli pešo a všetkými možnými dopravnými prostriedkami. Bolo vidieť, že majú nedostatok pohonných hmôt, “jedno auto ťahalo za sebou aj tri autá”. V tejto kolóne vozidiel sa vyskytovali aj civilné autá, v nich sa viezli evakuanti z Hlohovca, Serede, Trnavy, ktoré už dobyla ČA.
  • v nedeľu o 10. hodine, keď išli občania do kostola, preleteli nad Kátlovcami v malej výške ruské lietadlá (RATY) a pri ich vzďaľovaní bolo počuť guľometnú streľbu. Celé bohoslužby sa niesli v znamení obáv a strachu. Tento strach dosiahol vrchol, keď sa rozšírila správa, že Nemci berú civilov so sebou. Reakcia bola okamžitá, väčšina mužov rýchlo opustila dedinu a záchranu hľadala v poli.
  • v nedeľu o 14. hodine, dostali nemeckí vojaci rozkaz urýchlene opustiť dedinu. Prechodne ubytovaní Nemci v Kátlovciach sa pripojili k masám vojska a vozidiel, ktoré sa presúvali po ceste. Z tvárí ustupujúcich nemeckých vojakov bolo cítiť vážnosť situácie.
  • v nedeľu o 15.hodine sa ustupujúce nemecké vojsko stalo terčom náletu ruských lietadiel. Útok sa začal nad Vinohradmi a smeroval k hornému koncu dediny. Z viacerých zhodených bômb citeľné škody narobili tri bomby, ktoré dopadli na horný koniec dediny. Jednu bombu o veľkosti asi 50 kg, ktorá nevybuchla, zneškodnili pyrotechnici slovenskej armády. Uvedený nálet, ktorého hlavný zásah bol na hornom konci, bol rozptýlený na väčšej vzdialenosti a zahynul jeden kátlovský občan (Jozef Rajníc č.d.129 ), ktorý bol v stodole. Ďalej zahynulo niekoľko nemeckých vojakov. Mŕtvych nemeckých vojakov zaniesli do rozbitého obchodu U Ryšavého a pod brány susedných domov. Okrem toho bolo zabitých 12 koní, 2 kone pri organistovej záhrade, 4 pri pomníku padlých v I. svetovej vojne a 6 koní pred hostincom “U Ryšavého”. Z materiálnych škôd, ktoré toto bombardovanie spôsobilo, možno spomenúť – okrem obchodu a hostinca Dominika Ryšavého – poškodenie susedných domov a pomník padlých v prvej svetovej vojne.

Všetky tri pluky 4. šturmovej divízie podnikli spolu jedenásť bojových akcií. Ráno o 06:55 hod. CET vzlietla dvojica Il-2 od 90. pluku na prieskum počasia a pozícií nepriateľskej techniky a vojsk v oblasti Trnava, Šelpice a Hlohovec.Počas päťdesiatminútového letu zistili prítomnosť piatich až šiestich vlakových súprav na stanici Trnava, na železničnej trati pri Šelpiciach objavili 15-20 nákladných vozňov a na stanici Mestečko (dnes Leopoldov) 5-6 parných vlakov na severe a na juhozápade 15-20 nákladných vozňov. Súčasne s touto dvojicou vzlietla aj osmička Il-2 s cieľom zaútočiť na križovatku západne od Hlohovca pri rieke Váh. Po prílete do cieľovej oblasti zničili posádky tri autá.
Ďalších šesť posádok 90. pluku vzlietlo 08:30 hod. CET s cieľom zaútočiť na pozície Wehrmachtu medzi obcami Šelpice a Trstín. Počas príletu k cieľu v oblasti Trstína sa skupina stretla so silnou protilietadlovou paľbou nepriateľa. Chceli zaútočiť na vpredu nachádzajúcu sa kolónu automobilov, no nepriateľská streľba to neumožňovala. Vtedy veliteľ Иванов Н. cez vysielačku vydal príkaz: „Rjabov umlč palebné postavenia.“ Obdržiac príkaz, pilot podp. Nikolaj Andrijanovič Rjabov (Рябов Николай Андриянович) si pozorne prezrel oblasť a paľbu svojich kanónov zameral na palebné postavenia protilietadlových zbraní. Rjabov tak umožnil skupine uskutočniť tri nálety a úspešne splniť úlohu. Útok sa podaril a jeho výsledkom bolo 10 zničených áut a zabitých 20 nepriateľských vojakov.
Preto vysokú aktivitu nepriateľa aj ďalší útok smeroval týmto smerom. Medzi Trnavou a Šelpicami malo na ustupujúce jednotky nemeckej brannej moci zaútočiť osem Il-2 pod vedením veliteľa prvej letky g. maj. Ivan Stěpanovič Nikolajeva (Николаев). Oblačnosť a hmla zakryli horizont, no pechota Červenej armády nastúpila do útoku a potrebovala leteckú podporu. Počas príletu k cieľu bola skupina tri krát napadnutá dvomi FW 190. Šturman gard. rotný Semen Nikolajevič Sosnovskij (Сосновский Семен Николаевич) svojou presnou guľometnou paľbou v spolupráci s ostatnými strelcami úspešne odrazil všetky útoky nepriateľa, čím umožnil skupine úspešne splniť bojovú úlohu. Pri prílete k cieľu sa viditeľnosť ešte zhoršila. Veliteľ skupiny objavil na ceste k lesu veľké množstvo sústredenej nepriateľskej techniky a vydal príkaz cez vysielačku vykonať bombardovací útok na cieľ. Skupina zaútočila a hneď sa sformovala na druhý útok. V tom čase protilietadlová batéria zahájila silnú paľbu po veliteľovi. Objaviac umiestnenie nepriateľskej batérie, pilot gard. technik-poručík Ivan Vasiľjevič Gusev (Гусев И.) sa odpojil od formácie skupiny a paľbou kanónov protilietadlovú batériu umlčal. Následne sa vrátil ku skupine a vykonal dva nálety. Už ťažko skúšané ustupujúce jednotky Wehrmachtu týmto útokom nekryté v otvorenej rovinatej krajine stratili ďalších dvanásť vozidiel, 10 povozov a 20 vojakov.
Na poslednú akciu dňa pluku vzlietlo o 13:20 hod. CET sedem Il-2 a smerovali do oblasti medzi Trnavou a Jablonicou. Počas letu v tomto smere nad obcou Suchá nad Parnou na formáciu začal páliť protilietadlová batéria. Tým na seba upozornili a šturmoviky sklesali a zaútočili. Výsledkom bolo desať nepojazdných áut a 15 mŕtvych nepriateľských vojakov.
Všetky akcie 90. pluku sa uskutočnili pod ochranou jednej štvorice a šestíc stíhačov 122.IAP letiacich na stíhačkách Jak-9.
U 91.GŠAP obdržala v tento deň každá z letiek jednu bojovú úlohu. Cieľom všetkých troch bolo zaútočiť na zhromaždisko nepriateľských vojsk a techniky v meste Hlohovec. Tretia letka pod velením svojho veliteľa g. kapitána Ivan Klementovič Prosandejeva (Просандеев И. К. ) zaútočila medzi 08:25 až 08:32 hod. CET niekoľkými hĺbkovými útokmi na nepriateľa a zničila štyri vozidlá a 20 vojakov nepriateľa. Z oblasti Šulekova však na formáciu zahájila paľbu protilietadlová batéria. Posádka gard. podp. podp. Achuňjan Fazuľjanovič Salimov (Салимов Ахуньян Фазульянович)a strelec Barkov (Барков) počas prvého útoku umlčali jednu delostreleckú batériu a zabili do 10 vojakov nepriateľa. Pri opakovanom nálete na cieľ bol protilietadlovou paľbou zasiahnutý motor na ich lietadle. Letci ale zvládli problémy po zásahu, preleteli líniu frontu a dosadli na brucho v oblasti obce Veľké Zálužie. Pri pristáti bolo lietadlo zničené. Posádka zostala v podstate nezranená, len pilot bol ľahko zranený na ruke.
Ako druhá vykonala svoju úlohu druhá letka 91. pluku pod ochranou štyroch stíhačov 513.IAP. Osem posádok vzlietlo o 09:54 hod. CET a opäť smerovalo k mestu Hlohovec. Nad svoj cieľ sa dostali 10:37 hod. v dvoch útokoch napadli 15 vozidiel pechoty s personálom. Zničili štyri z vozidiel a zabili okolo 20 vojakov. Prvá letka nechcela zaostať a vyslala taktiež osem posádok na ich Il-2kách. Dve hodiny po poslednom útoku kropili nemeckých vojakov opäť projektily z kanónov, guľometov a na ich hlavy dopadlo osem bômb ФАБ-50 м9 a 24 rakiet RS, ktoré nad cieľ doviezlo osem Il-2 prvej letky pod ochranou 6 Jak-9 od 513.IAP. A opäť si zbrane našli svoje ciele a za obeť im padlo 15 vojakov a tri automobily.
Posledný z plukov 4.GŠAP, 92. pluk vykonal tri bojové akcie v neskoré popoludnie. Veliteľ prvej letky g. kapitán Petr Lukič Šmigol (Шмиголь Пётр_Лукич, HSSSR) so svojím šturmanom Лобин velili prvej akcii dňa, na ktorú vzlietlo o 14:05 hod. CET šesť Il-2. Ich cieľom bola kolóna ustupujúcich vojsk na trase medzi mestom Trnava a obcou Šelpice. Výwkové krytie ich útoku zabezpečila šestica Jak-1 od 122.IAP. Sedem kilometrov severozápadne od mesta Trnava sa dostali do paľby protilietadlových batérií. To však neprerušilo ich snahu a v cieľovej oblasti obce Šelpice zničili dva tanky a päť automobilov s vojskom a vojenským nákladom. Do vzdušného priestoru Šelpíc sa vrátil pluk o hodinu neskôr opäť šesticou Il-2 na čele s Гвардии ст. лейтенант Алферьев. Cieľ však bol zahalený v dyme z požiarov z predošlých bojov. Aj napriek paľbe protilietadlovcov z oblasti obce Boleráz a zlej viditeľnosti posádky šturmovikov pod ochranou 6 Jak-1 122.IAP zničili tri automobily a päť povozov.

Postupujúcu kolónu sledoval aj tretí útok 92. pluku o sile opäť šiestich šturmovikov. Nepriateľa napadli o 16:45 hod. medzi obcami Boleráz a Trstín. Skupina úspešne splnila bojovú úlohu a zničila šesť automobilov, päť povozov a založený bol silný požiar nasledovaný výbuchom...

Ukážka z pripravovanej knihy "V smere na Bratislavu"...vydanej v roku 2015 LINK

Dňa 01.04.1945 uskutočnili letci 5.VA spolu 615. bojových vzletov, na ktorých participovalo 359 lietadiel (158 Il-2, 119 Jak-9, 30 Po-2, 21 La-5, 21 A-20J a 10 Pe-2) v celkovom trvaní 756 hodín.
Ich aktivitou boli zničené 4 tanky, 140 automobilov, 23 železničných vagónov, 25 povozov; potopených bolo 8 bárk, jeden parník, jeden čln; zničených 25 budov, vyhodený do vzduchu 1 sklad a založených 28 ohnísk požiarov. Bolo zaznamenaných 34 zasiahnutých budov, 2 zásahy objektov na železničnej trati a zlikvidovaných 280 vojakov a dôstojníkov nepriateľa. 

Zdoje: CAMO, Podolsk, Rusko; kronika obce Kátlovce; V. Ivan;